Środa, 28 września 2022

Czy organiczne jedzenie jest warte swojej ceny?

1 grudnia 2020


Tegoroczne sprawozdanie ujawniło pewne niepokojące prawdy, takie jak fakt, że prawie 70% amerykańskich produktów zawiera śladowe ilości pestycydów, a w sumie 225 różnych pestycydów pojawia się w różnych dostępnych formach produktów. Jeszcze bardziej niepokojący jest fakt, że przytłaczająca większość badanych próbek (w przedziale 80-90%, w zależności od produktu) zawierała wiele pestycydów, przy czym niektóre z nich zawierały aż 18 różnych pestycydów. 

W raporcie z 2020 roku wykorzystano jarmuż jako przykład sytuacji, podkreślając fakt, że pomimo niedawnej eksplozji popularności jarmużu jako zdrowej żywności, Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych nie testował go od prawie dziesięciu lat. Cóż, grupa robocza ekspertów ocenia go obecnie jako trzeci najbrudniejszy produkt na rynku. 

W tym roku nagrodę główną za najbardziej brudną żywność otrzymały truskawki, które miały ponad 3 razy więcej zanieczyszczeń pestycydami niż wszystkie inne produkty. Ogółem na badanych truskawkach zastosowano 81 różnych pestycydów, przy czym 99% truskawek zawierało śladowe ilości co najmniej jednego pestycydu, a mniej więcej jedna na trzy truskawki zawierała śladowe ilości dziesięciu lub więcej pestycydów. Pomyślcie tylko, ile pestycydów zużylibyście w całym buszu. 

Czy "Organic Worth The Cost" jest warte swojej ceny?


To, czy uważasz, że coś jest warte więcej, czy nie, zależy od tego, jakie korzyści z tego wyciągniesz. Nie jesteśmy w stanie dokładnie zmierzyć, ile pieniędzy dana osoba mogłaby zaoszczędzić na kosztach leczenia przez całe życie, gdyby przez cały czas trzymała się żywności ekologicznej. Ale to, co możemy zbadać, to wartość odżywcza w stosunku do różnicy w cenie. 

Oprócz braku pestycydów, metaanaliza (połączenie wyników wielu różnych badań) wykazała, że żywność ekologiczna jest o około 25% bardziej odżywcza niż jej nieekologiczne odpowiedniki. Porównując ceny GMO z produktami ekologicznymi, średnia różnica w cenie wynosi około 12,5%. Oznacza to, że wydając dodatkowe 12,5%, można uzyskać dodatkowe 25% użyteczności z produktu. W ten sposób żywność ekologiczna będzie z pewnością uważana za wartościową inwestycję, a nie tylko za kosztowną sztuczkę marketingową.  

Pomimo nazw, rankingi wykraczają daleko poza listę 15 i 12 produktów, więc jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, które GMO nie są takie złe i na które należy uważać, sprawdź pełną listę rankingów GMO grupy roboczej EWG na rok 2019, która przechodzi od najbezpieczniejszych do najbardziej niebezpiecznych dla konsumentów.