Środa, 28 września 2022

Wolnoobrotowe wyciskarki soków - rodzaje

29 marca 2021

Pozioma wyciskarka do soków

Produkty dostają się do cylindrycznego, poziomo ustawionego pojemnika z tworzywa sztucznego, zwanego bębnem, który otacza obracający się ślimak. Produkty są wpychane do bębna za pomocą popychacza, a także wciągane do bębna przez ślimak.

Ślimak ciągnie produkty przez bęben, jednocześnie miażdżąc je, rozdrabniając i ostatecznie dociskając do otaczającego go sita. Płynna część rozdrobnionego produktu, sok, jest przepychana przez sitko, wpada przez otwór w dnie bębna i zbiera się w umieszczonym pod nim pojemniku. Sucha część produktu, miazga, jest przepychana przez całą drogę w dół końca ślimaka aż do jego końcówki, gdzie wydostaje się przez dołączoną pokrywę bębna i/lub dyszę. Ślimak zwykle obraca się z prędkością mniejszą niż 100 obrotów na minutę, w porównaniu z koszem filtracyjnym sokowirówki odśrodkowej, który obraca się z prędkością ponad 5000 obrotów na minutę.

Zalety

  • Łatwość montażu
  • Możliwość wyciskania soku z wszystkich rodzajów produktów, w tym zielonych liści i trawy pszenicznej
  • Najłatwiejsze i najszybsze do czyszczenia spośród wszystkich typów sokowirówek.
  • Wraz z sokowirówkami o podwójnej przekładni, najbardziej uniwersalne ze wszystkich typów sokowirówek
  • Większość z nich jest produkowana w Korei, a nie w Chinach
  • Większość z nich jest bardzo dobrze zbudowana i posiada wysokiej jakości części
  • Większość z nich posiada bardzo długą gwarancję (zazwyczaj 10+ lat)
  • Najbardziej przystępny typ sokowirówki - większość z nich kosztuje 300 dolarów lub mniej
  • Dość cicha podczas pracy

Wady

  • Bardzo rygorystyczne wymagania dotyczące przygotowywania żywności
  • Przetwarzanie produktów zajmuje dużo czasu
  • Wymagają użycia dużej siły, aby wepchnąć do nich produkty (za pomocą popychacza do żywności)

Pionowa wyciskarka do soków

W sokowirówce pionowej produkty przetwarzane są w taki sam sposób, jak w poziomej sokowirówce. Jednak zamiast bębna, w tym typie sokowirówki stosuje się tzw. misę do wyciskania soku. Produkty trafiają do tego typu sokowirówki przez rynnę zasypową, gdzie są wpychane do sokowirówki przez popychacz i wciągane przez wolno obracający się ślimak.

Główną różnicą jest to, że ślimak jest ustawiony pionowo, tak aby znajdował się w tej samej płaszczyźnie pionowej co otwór wsadowy. Kolejną istotną różnicą jest to, że grawitacja nie jest wystarczającym środkiem, dzięki któremu sok może ściekać w dół i wydostawać się z tego typu sokowirówki. W związku z tym jest ona zazwyczaj wyposażona w tak zwaną wirującą szczotkę, która oprócz sitka otacza ślimak. Wirująca szczotka jest przymocowana do obracającego się ślimaka za pomocą mechanizmu zębatego, który umożliwia jej obracanie się wokół ślimaka z tą samą prędkością. Wirująca szczotka zbiera sok, który wypływa z sitka i przesuwa go po dnie misy sokowirówki, tak aby mógł wydostać się na zewnątrz przez otwór wylotowy sokowirówki.

Zalety

  • Mniej rygorystyczne wymagania dotyczące przygotowania żywności niż w przypadku poziomych sokowirówek mastyksowych
  • Możliwość wyciskania soku z wszystkich rodzajów produktów, w tym z zielonych liści i trawy pszenicznej
  • Szybsze przetwarzanie produktów niż w przypadku poziomych sokowirówek mastyksowych lub dwubiegowych
  • Łatwiejsze do czyszczenia niż sokowirówki odśrodkowe
  • Generalnie łatwiejsza w obsłudze niż inne typy sokowirówek wolnoobrotowych
  • Wymagają użycia bardzo niewielkiej siły, jeśli w ogóle, do włożenia do nich produktów
  • Większość z nich jest produkowana w Korei, a nie w Chinach
  • Większość z nich jest bardzo dobrze zbudowana i posiada wysokiej jakości części
  • Większość z nich posiada bardzo długą gwarancję (zazwyczaj 10+ lat)
  • Dość cicha podczas użytkowania
  • Zajmuje mniej miejsca na blacie niż jakikolwiek inny typ sokowirówki wolnoobrotowej

Wady

  • Trudniejsze w montażu i czyszczeniu, a także ogólnie mniej uniwersalne i droższe niż poziome sokowirówki mastyksowe
  • Większość z nich jest bardzo wysoka i może nie zmieścić się na blacie pod szafkami kuchennymi.

Podwójna przekładnia (sokowirówki dwubębnowe)

Przetwarza ona sok w taki sam sposób, jak sokowirówka pozioma. Posiada również rynnę wsadową, która jest zorientowana w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny głównego zespołu przetwarzającego sok. Jednak zamiast ślimaka posiada dwa obracające się koła zębate, które wykonują całą pracę związaną z miażdżeniem i rozdrabnianiem produktów. Produkt jest podawany do tego typu sokowirówki w taki sposób, że ląduje dokładnie na środku dwóch obracających się kół zębatych. Następnie koła zębate miażdżą i rozdrabniają produkty, aby rozdzielić je na dwie części - płynny sok i suchą pulpę. Płynny składnik jest przepychany przez sitko i wpada przez otwór na dnie zespołu bębna równoważnego sokowirówki dwu zębatej, gdzie jest zbierany do pojemnika znajdującego się pod nim. Miąższ jest przepychany przez zespół bębna sokowirówki, aby w końcu mógł opuścić sokowirówkę.

Zalety

  • Możliwość wyciskania soku z wszystkich rodzajów produktów, w tym zielonych liści i trawy pszenicznej
  • Możliwość wyciskania soku z większości produktów, zwłaszcza z zielonych liści, bardziej wydajnie niż jakakolwiek inna sokowirówka.
  • Wraz z poziomymi sokowirówkami mastyksowymi są najbardziej uniwersalne spośród wszystkich typów sokowirówek.
  • Większość z nich jest produkowana w Korei, a nie w Chinach
  • Większość z nich jest bardzo dobrze zbudowana i posiada wysokiej jakości części
  • Większość z nich posiada bardzo długą gwarancję (zazwyczaj 10+ lat)
  • Są dość ciche podczas użytkowania

Wady

  • Bardzo trudny do zmontowania
  • Bardzo rygorystyczne wymagania dotyczące przygotowywania żywności
  • Bardzo długi czas przetwarzania soku
  • Bardzo trudny do czyszczenia z wieloma skomplikowanymi częściami
  • Bardzo ciężka i dlatego trudna do przemieszczania po kuchni
  • Wymaga użycia dużej siły do wepchnięcia do niej produktów (za pomocą popychacza do żywności)
  • Bardzo drogie

Jeśli szukasz dobrej wolnoobrotowej wyciskarki do soków to polecamy sprawdzić ofertę w sklepie na https://hurompolska.pl/hurom/wyciskarka-wolnoobrotowa/.