Czwartek, 19 września 2024
Produkty dostają się do cylindrycznego, poziomo ustawionego pojemnika z tworzywa sztucznego, zwanego bębnem, który otacza obracający się ślimak. Produkty są wpychane do bębna za pomocą popychacza, a także wciągane do bębna przez ślimak.
Ślimak ciągnie produkty przez bęben, jednocześnie miażdżąc je, rozdrabniając i ostatecznie dociskając do otaczającego go sita. Płynna część rozdrobnionego produktu, sok, jest przepychana przez sitko, wpada przez otwór w dnie bębna i zbiera się w umieszczonym pod nim pojemniku. Sucha część produktu, miazga, jest przepychana przez całą drogę w dół końca ślimaka aż do jego końcówki, gdzie wydostaje się przez dołączoną pokrywę bębna i/lub dyszę. Ślimak zwykle obraca się z prędkością mniejszą niż 100 obrotów na minutę, w porównaniu z koszem filtracyjnym sokowirówki odśrodkowej, który obraca się z prędkością ponad 5000 obrotów na minutę.
Zalety
Wady
W sokowirówce pionowej produkty przetwarzane są w taki sam sposób, jak w poziomej sokowirówce. Jednak zamiast bębna, w tym typie sokowirówki stosuje się tzw. misę do wyciskania soku. Produkty trafiają do tego typu sokowirówki przez rynnę zasypową, gdzie są wpychane do sokowirówki przez popychacz i wciągane przez wolno obracający się ślimak.
Główną różnicą jest to, że ślimak jest ustawiony pionowo, tak aby znajdował się w tej samej płaszczyźnie pionowej co otwór wsadowy. Kolejną istotną różnicą jest to, że grawitacja nie jest wystarczającym środkiem, dzięki któremu sok może ściekać w dół i wydostawać się z tego typu sokowirówki. W związku z tym jest ona zazwyczaj wyposażona w tak zwaną wirującą szczotkę, która oprócz sitka otacza ślimak. Wirująca szczotka jest przymocowana do obracającego się ślimaka za pomocą mechanizmu zębatego, który umożliwia jej obracanie się wokół ślimaka z tą samą prędkością. Wirująca szczotka zbiera sok, który wypływa z sitka i przesuwa go po dnie misy sokowirówki, tak aby mógł wydostać się na zewnątrz przez otwór wylotowy sokowirówki.
Zalety
Wady
Przetwarza ona sok w taki sam sposób, jak sokowirówka pozioma. Posiada również rynnę wsadową, która jest zorientowana w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny głównego zespołu przetwarzającego sok. Jednak zamiast ślimaka posiada dwa obracające się koła zębate, które wykonują całą pracę związaną z miażdżeniem i rozdrabnianiem produktów. Produkt jest podawany do tego typu sokowirówki w taki sposób, że ląduje dokładnie na środku dwóch obracających się kół zębatych. Następnie koła zębate miażdżą i rozdrabniają produkty, aby rozdzielić je na dwie części - płynny sok i suchą pulpę. Płynny składnik jest przepychany przez sitko i wpada przez otwór na dnie zespołu bębna równoważnego sokowirówki dwu zębatej, gdzie jest zbierany do pojemnika znajdującego się pod nim. Miąższ jest przepychany przez zespół bębna sokowirówki, aby w końcu mógł opuścić sokowirówkę.
Zalety
Wady
Jeśli szukasz dobrej wolnoobrotowej wyciskarki do soków to polecamy sprawdzić ofertę w sklepie na https://hurompolska.pl/hurom/wyciskarka-wolnoobrotowa/.