Czwartek, 18 kwietnia 2024

Dlaczego powinniśmy dołożyć więcej starań, aby jeść sezonowo.

1 grudnia 2020

W dni minęły, rozmowy mieliśmy wokół diety tendencję do koncentrowania się na tym, co zostało umieszczone w żywności, z takich jak GMO i tłuszczów trans co nagłówki. Ostatnio, nacisk przesunął się w kierunku tego, jak nasza żywność jest pozyskiwana, z "kupnem lokalnym" jest jednym z głównych kampanii. Ale teraz, jest nowy temat rozmowy en vogue: sezonowe jedzenie. 

Co to jest sezonowejedzenie?

Jak już zapewne wiesz, zdecydowana większość owoców i warzyw ma charakter sezonowy, co oznacza, że są one naturalnie gotowe do zbiorów tylko w określonych porach roku. Podczas gdy niektóre pokarmy roślinne, takie jak kapusta czy grzyby, mogą być zbierane przez cały rok, większość z nich ma bardzo wyraźnie określony okres okienkowy, w którym są gotowe do spożycia przez ludzi. Sezonowe jedzenie oznacza trzymanie się tych okien, jedzenie tylko tych produktów, które są w tym czasie sezonowe. 

Ale pomimo tego, że szparagi są technicznie dostępne tylko od kwietnia do lipca, a truskawki od maja do września, prawdopodobnie widzieliście te produkty na półkach przez cały rok. Osiąga się to dzięki zastosowaniu szeregu różnych technik, takich jak stosowanie GMO lub nowych ras rośliny, zamrażanie produktu lub zbiór przed zakończeniem dojrzewania. 

Jakie są korzyści z sezonowego jedzenia?

Podobnie jak w przypadku kampanii "Jedzenie lokalne", wpływ na środowisko jest jednym z głównych punktów sprzedaży, ponieważ jedzenie sezonowe oznacza mniejsze zużycie energii na transport i magazynowanie. Ale w odniesieniu do zdrowia ludzkiego, różnica pomiędzy spożywaniem produktu, który jest w porze roku, a tym, który nie jest całkiem wyraźny. 

Należy zauważyć, że jakość żywności, którą uprawiamy, gwałtownie pogorszyła się już w ciągu ostatnich kilku dekad, a jedno z badań wykazało, że musielibyśmy jeść 8 pomarańczy, aby uzyskać taką samą wartość odżywczą jak pomarańcza 50 lat temu. Jesteśmy już w niekorzystnej sytuacji pod względem odżywczym, ale dzieje się tak tylko wtedy, gdy uświadomimy sobie, że niektóre produkty spożywcze, takie jak zielona fasola, mogą stracić nawet 77% wartości odżywczej, gdy spędzają tydzień w lodówce. 

Ogólnie rzecz biorąc, jakość żywności uprawianej poza sezonem jest niższa z wielu powodów. Jeśli jest to nowa rasa rośliny, może być ona w stanie rosnąć poza normalnym oknem, ale to okno pojawiło się naturalnie, ponieważ był to najlepszy czas dla tej rośliny, aby uzyskać potrzebne składniki odżywcze. Tak więc podczas gdy nowe rasy mogą przetrwać poza swoim naturalnym sezonem, nie rozwijają się, a produkt końcowy jest niższej jakości. 

Wiele z tych produktów jest zbieranych przed osiągnięciem dojrzałości, aby wydłużyć czas transportu, co oznacza, że są one mniej odżywcze. A wiele z nich jest przechowywanych tak długo, że do czasu ich spożycia ich wartość odżywcza drastycznie spadła. 

Jedzenie sezonowe jest zawsze bardziej opłacalne zarówno dla konsumenta, jak i dla producenta, ale co ważniejsze, jest bardziej odżywcze. Najważniejsze jest, aby pamiętać, że produkty żywnościowe uprawiane poza sezonem są uprawiane dla zysku. Nie ma znaczenia, czy owoce lub warzywa mają niższą wartość odżywczą, dopóki są dostępne w sprzedaży. A faktem jest, że większość konsumentów nie będzie o tym myśleć, a i tak kupi ten produkt. 

Przejście na jedzenie sezonowe nie zawsze jest najłatwiejsze, ponieważ szybko zdajesz sobie sprawę, że wiele z Twoich ulubionych potraw jest dostępnych tylko przez krótki okres w roku. Ale jeśli będziesz się tego trzymać, szybko zdasz sobie sprawę z różnicy w jakości i smaku produktów i znajdziesz nowe uznanie dla różnorodności żywności dostępnej w różnych porach roku.